Η Google ζητά από ορισμένους υπαλλήλους να μοιράζονται γραφεία εν μέσω συρρίκνωσης του γραφείου

Η le ζητά από τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του cloud να μοιράζονται τα γραφεία τους και τις εναλλακτικές ημέρες με τους συναδέλφους τους από το επόμενο τρίμηνο, επικαλούμενος την «αποτελεσματικότητα του real estate», σύμφωνα με το CNBC.

Το νέο μοντέλο κοινής χρήσης γραφείου θα ισχύει για τις πέντε μεγαλύτερες τοποθεσίες του Google Cloud στις ΗΠΑ — Kirkland, Washington. Νέα Υόρκη; Σαν Φρανσίσκο; Σιάτλ; και Sunnyvale, Καλιφόρνια — και συμβαίνει έτσι ώστε η εταιρεία “να μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη του Cloud”, σύμφωνα με ένα εσωτερικό FAQ που κοινοποιήθηκε πρόσφατα με τους υπαλλήλους του cloud και προβλήθηκε από το CNBC. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα κτίρια θα εκκενωθούν, σημειώνεται στο έγγραφο.

“Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Google θα μοιράζονται πλέον ένα γραφείο με έναν άλλο υπάλληλο της Google”, ανέφερε το εσωτερικό έγγραφο, σημειώνοντας ότι αναμένουν από τους υπαλλήλους να έρχονται σε εναλλακτικές ημέρες, ώστε να μην βρίσκονται στο ίδιο γραφείο την ίδια μέρα. «Μέσω της διαδικασίας αντιστοίχισης, θα συμφωνήσουν σε μια βασική ρύθμιση του γραφείου και θα θεσπίσουν κανόνες με τον συνεργάτη και τις ομάδες τους για να εξασφαλίσουν μια θετική εμπειρία στο νέο κοινό περιβάλλον».

Οι Συχνές Ερωτήσεις λένε ότι οι υπάλληλοι μπορεί να έρθουν άλλες ημέρες, αλλά εάν είναι σε μια ημέρα που δεν έχει οριστεί, θα χρησιμοποιήσουν τον “χώρο υπερχείλισης”.

Εσωτερικά, η ηγεσία έχει δώσει στη νέα διάταξη καθισμάτων έναν τίτλο: «Cloud Office Evolution» ή «CLOE», τον οποίο περιγράφει ως «συνδυάζει την καλύτερη συνεργασία πριν από την πανδημία με την ευελιξία» της υβριδικής εργασίας. Το νέο σχέδιο χώρου εργασίας δεν είναι προσωρινός πιλότος, σημειώνεται στο έγγραφο. «Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου μας», ανέφερε.

Η Google χρησιμοποίησε επίσης τα εσωτερικά της δεδομένα που έχει στα μοτίβα επιστροφής του γραφείου υπαλλήλων της για να ενημερώσει την απόφαση, ανέφερε το FAQ. Εκτός από τα πιο αργά μοτίβα επιστροφής γραφείου, η εταιρεία έχει επιβραδύνει τις προσλήψεις και έχει απολύσει 11.000 υπαλλήλους τον Ιανουάριο.

Τα Memes άρχισαν να εμφανίζονται στην εταιρική πλατφόρμα Memegen, κοροϊδεύοντας την αλλαγή — στοχεύοντας συγκεκριμένα το “corpspeak” που χρησιμοποιούσε η ηγεσία για να διαφημίσει τη νέα διάταξη γραφείου σε αυτό που θεωρούσαν ως μέτρο μείωσης του κόστους.

«Δεν χρειάζεται κάθε μέτρο μείωσης του κόστους να είναι μπερδεμένο ώστε να ακούγεται καλό για τους εργαζόμενους», έγραψε ένα δημοφιλές μιμίδιο. “Ένα απλό “Κόβουμε χώρους γραφείων για να μειώσουμε το κόστος” θα έκανε την ηγεσία να ακούγεται πιο πιστευτή.”

Ένας εκπρόσωπος της Google εξήγησε: “Από τότε που επιστρέψαμε στο γραφείο, πραγματοποιήσαμε πιλοτικά και πραγματοποιήσαμε έρευνες με υπαλλήλους του Cloud για να εξερευνήσουμε διαφορετικά υβριδικά μοντέλα εργασίας και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της καλύτερης εμπειρίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της Cloud εκτιμούν την εγγυημένη προσωπική συνεργασία όταν είναι στο γραφείο, καθώς και την επιλογή να εργάζεστε από το σπίτι μερικές ημέρες κάθε εβδομάδα. Με αυτήν την ανατροφοδότηση, αναπτύξαμε το νέο μας μοντέλο περιστροφής, συνδυάζοντας την καλύτερη συνεργασία πριν από την πανδημία με την ευελιξία και την εστίαση που έχουμε όλοι να εκτιμούμε από την απομακρυσμένη εργασία, ενώ μας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε τους χώρους μας πιο αποτελεσματικά».

Η κίνηση έρχεται καθώς η Google μειώνει το αποτύπωμά της σε ακίνητα εν μέσω ευρύτερης μείωσης του κόστους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τις περιοχές ή τα κτίρια που σχεδιάζει να μειώσει.

Στην κλήση κερδών του τέταρτου τριμήνου, τα στελέχη της Google δήλωσαν ότι αναμένει να επιβαρυνθούν με κόστος περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με μειωμένους χώρους γραφείων παγκοσμίως το τρέχον τρίμηνο και προειδοποίησαν ότι είναι πιθανές άλλες χρεώσεις ακινήτων στο μέλλον. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η SFGate ανέφερε ότι η εταιρεία θα τερματίσει τις μισθώσεις για «έναν αριθμό μη κατειλημμένων χώρων» στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, την περιοχή όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της.

Η μονάδα cloud, η οποία αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού πλήρους απασχόλησης της Google, συγκαταλέγεται στους τομείς με την υψηλότερη ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά δεν είναι κερδοφόρος.

Το τέταρτο τρίμηνο, το Google Cloud απέφερε έσοδα 7,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ ταχύτερα από τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας κάτω του 10%. Αλλά αυτό το ποσό εσόδων ήταν μικρότερο από ό,τι αναμενόταν η συναίνεση της Wall Street και η μονάδα Cloud εξακολουθεί να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο — 480 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αν και ήταν σχεδόν το ήμισυ της ζημίας ένα χρόνο πριν.

Συνολικά, ωστόσο, η Google κέρδισε 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου και 59,97 δισεκατομμύρια δολάρια για όλο το 2022. Και τα δύο ήταν σημαντικές μειώσεις από το 2021.